Terbaik 5 Contoh Surat Lamaran Kerja Perlu Tahu

Tampaknya tidak ada yang setuju dengan surat pengantar. Berapa banyak waktu yang Anda butuhkan untuk menyempurnakannya? Apakah mempekerjakan manajer bahkan membacanya? Apakah lebih baik mengirimkan resume Anda dan menyebutnya sehari?

Lihat juga – 5 Terbaik Contoh Surat Pengalaman Kerja

Jika Anda ingin memberikan tanggapan Anda, Anda dapat menghubungi di sini – Kontak

Saya tidak di HR, tapi saya sudah didekati oleh pelamar yang bertanya-tanya apakah surat lamaran mereka benar-benar akan dibaca. Jawaban saya adalah salah satu dari mereka tidak ingin mendengar: “kadang-kadang.” Terkadang akan dibaca. Di lain waktu, Anda dapat pergi hanya dengan mengirimkan resume Anda – seperti ketika Anda membuat jaringan untuk melamar suatu posisi.

Apa yang perlu dimasukkan dalam Contoh Surat Lamaran Kerja?

Jadi, apa yang perlu anda sertakan? Kami akan membiarkan 10 template di bawah senarai ini yang paling banyak dibicarakan. Tidak peduli mana yang anda muat turun, perhatikan unsur-unsur berikut – yang semuanya akan bersinar dalam surat yang anda hantar kepada pengurus masa depan anda.

1. Maklumat perhubungan

Surat Lamaran Kerja tidak hanya membawa maklumat kenalan anda, tetapi juga tentang syarikat yang anda gunakan. Maklumat hubungan termasuk nombor telefon anda, alamat e-mel, dan mana-mana akaun media sosial yang anda ingin berkongsi dan menerima sambungan.

Alamat rumah tidak diperlukan, tetapi mereka boleh menjadi jaminan kepada majikan bahawa anda sudah tinggal berdekatan dan tidak akan menghadapi masalah masuk ke pejabat.

Elakkan menawarkan nombor telefon, alamat e-mel, atau alamat sebenar yang dimiliki oleh majikan semasa anda. Menggunakan alamat Gmail peribadi anda melalui e-mel kerja anda, sebagai contoh, memastikan hubungan anda dengan perekrut tetap terpisah dari semua komunikasi kerja anda saat ini.

2. Alamat Peribadi

Kerap kali anda melihat “siapa yang boleh dibimbangkan” di bahagian atas surat sampul surat hari ini, lakukan yang terbaik untuk mengelakkan menulis garis letih ini.

Talian alamat yang menyatakan seseorang atau syarikat menarik perhatian pembaca anda dengan lebih cepat, dan tunjukkan kepada majikan bahawa anda telah mengambil masa untuk menyesuaikan surat permohonan anda kepada mereka. Tidak mempunyai nama pengurus pengambilan? “Majikan di [nama syarikat]” akan berbuat baik-baik saja.

3. Cangkuk

“Cangkuk” adalah pengenalan pintar yang “cangkuk” pembaca anda ke dalam mahu mengetahui lebih lanjut. Fikirkan diri anda sebagai calon pekerjaan – apa yang menjadikan anda unik? Bagaimana dengan kerjaya anda mungkin seorang perekrut tertarik dengan yang anda boleh pakej ke dalam kalimat pertama yang menarik?

4. Kenapa Anda Berkualitas?

Anda harus meringkas pengalaman profesional Anda dalam surat lamaran. Namun, aplikasi terbaik hari ini menjelaskan mengapa pengalaman ini memenuhi syarat pelamar untuk pekerjaan yang mereka lamar. Misalnya, jangan hanya menyatakan bahwa Anda menghabiskan tiga tahun menulis untuk blog perusahaan. Jelaskan bahwa jenis pekerjaan ini cocok untuk mengelola kalender konten calon majikan baru Anda setiap minggu.

5. Pengetahuan Umum Perniagaan

Kesilapan tatabahasa mungkin bermakna aplikasi anda dibuang ke dalam tong sampah, tetapi itu bukan satu-satunya perkara yang dapat membuang surat anda. Dengan menggunakan surat perlindungan “satu saiz-sesuai-semua” generik – terutamanya jika anda terlupa mengubah nama syarikat – juga akan menyakiti peluang anda untuk mendaftarkan temu bual.

Jadi, jika anda meluangkan masa untuk menulis surat sampul, luangkan masa untuk memberi komen tentang perniagaan itu sendiri. Kenapa anda memohon kepada syarikat ini? Bagaimana pula dengan perniagaan mereka yang tersekat kepada anda sebagai profesional?

Sekarang, mari kita lihat contoh template surat sampul, apa yang menjadikannya berkesan, bersama dengan sembilan huruf penutup yang anda boleh muat turun atau dapatkan inspirasi dari.

Terbaik 5 Contoh Surat Lamaran Kerja

1.

contoh surat lamaran kerja 2

2.

contoh surat lamaran kerja 3

3.

contoh surat lamaran kerja

4.

contoh surat lamaran kerja 4

5.

contoh surat lamaran kerja 5

 Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *